Schoolgroepen

Stap 12
* Velden met een * zijn verplicht
Standaardvelden
Elementen

Entreeprijzen onderwijs (basis, voortgezet onderwijs)
Entree voor leerlingen en begeleiders € 2,00 p.p. (Inclusief korte inleidende film)
Als aanvulling op het museumbezoek zijn speurtochten door de vaste expositie en zo nu en dan ook bij de grotere wisselexposities verkrijgbaar. Speurtocht per leerling € 1,-
Niveau: onderbouw, middenbouw/bovenbouw basisschool, brugklas voortgezet onderwijs.
Rondleiding begraafplaats in combinatie met museumbezoek gratis.
Rondleiding door museum i.p.v. speurtocht. per leerling/student € 1,- .
MK geldig, Cultuurkaart in overleg.

Tiemo Tijdloos Themajassen
Voor kleine groepen bestaat de mogelijkheid om een speurtocht door het museum te maken met de Tiemo Tijdloos Themajas. De jas bevat allerlei leuke zoek- en doe-opdrachten. Kinderen maken op speelse wijze kennis met allerlei museumvoorwerpen.
Kosten per leerling € 1,- (maximaal 15 leerlingen) Niveau: bovenbouw basisschool.

schoolgroepen

Bezoek als school ook eens het Veenkoloniaal Museum te Veendam !
Het Veenkoloniaal Museum is gehuisvest in de voormalige RHBS van Veendam en vertelt over twee verdiepingen het boeiende verhaal van de Groninger Veenkoloniën. Een verhaal dat meer is dan turf en armoede...

Ook voor de allerjongsten valt er genoeg te zien en te beleven. Zo hebben we de 'Tiemo Tijdloos knutselruimte' waar kinderen in kleine groepjes, na eerst ons turfschip van binnen te hebben bekeken, een eigen turfscheepje mogen knutselen. Een speurtocht door het museum? Geen probleem, ook voor de jongste kinderen is er een aankruisboekje als speurtocht door het museum.

Het museum biedt voor alle groepen wat wils. Ook voor het voortgezet onderwijs of de hoogste groepen van de basisschool. Op verzoek verzorgen we ook een les in uw eigen klas, maar vraag dit gezien de voorbereiding wel op tijd aan. We komen graag langs om ideeën door te nemen.

SMS-taal op graven
Groepen die het museum bezoeken kunnen ook een rondleiding over de begraafplaats in Veendam aan het museumbezoek vast koppelen. Na afloop krijgen de kinderen een 'Tiemo Tijdloos Themanummer' over SMS taal op graven mee naar huis.

Onze ervaring leert dat deze rondleiding over de begraafplaats in Veendam erg leuk wordt gevonden. We vertellen er over de graven van zeelieden, (www.zeemansgraven.nl) de armoede graven, het bijgeloof en de grafsymboliek. Als er tijd genoeg is kijken we ook altijd nog bij de oorlogsgraven van Britse vliegeniers.

Bezoek aan museumschip Familietrouw
Het Veenkoloniaal Museum bezit sinds 1994 de in 1894 te Stadskanaal gebouwde spitse praam Familietrouw. Het schip bezit altijd nog de originele roef (woonkamer) met kooien (bedden). Voor schoolgroepen is het bezoek aan dit schip een belevenis. Ooit woonden aan boord van dit schip een vader en moeder met acht kinderen. Aan boord vertellen we in het ruim het verhaal van de oude turfvaart en de binnenvaart. Daarna splitsen we de groep waarbij een deel tekst en uitleg krijgt bij de motor en een deel tekst en uitleg in de roef. Na 15 minuten wordt gewisseld. Omdat de woonkamer erg klein is adviseren we om de groepen niet groter te maken dan 20 leerlingen. Kosten per leerling/docent  € 1,50 (maximaal 20 leerlingen).
Komst museumschip Familietrouw naar een door u te bepalen locatie langs een bevaarbaar kanaal  € 1,50 per leerling, waarbij we er van uit gaan dat minimaal 50 leerlingen ons schip bezoeken. (Tip voor kleine scholen: Werk samen met scholen in uw omgeving en attendeer ze op de mogelijkheid van de komst van een oud turfschip).

Ook bieden we de mogelijkheid om met ons museumschip De Familietrouw (www.familietrouw.nl) naar een locatie in de buurt van uw school te varen. Aan boord van de Familietrouw vertellen we het verhaal van de oude turf- en binnenvaart. Bovendien kunnen de kinderen een oude scheepsmotor uit 1942 bekijken en de nog originele roef (woonkamer) uit 1894. Op ons in 1894 te Stadskanaal gebouwde museumschip woonden ooit een vader en moeder met acht kinderen op een oppervlakte van niet meer dan drie bij drie meter!

Op onze website staat ook een lesbrief over de Familietrouw. De Lesbrief   (pdf, hier te downloaden) is geschikt voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Wilt u meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ondergetekende op via hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl of telefonisch via 0598-364224